Ateliere Fara Frontiere lanseaza un program pentru scaderea ratei abandonului scolar in Hunedoara cu sprijin financiar din partea Telekom Romania

vizual_damunbytedeajutor_telekom_01.png

Ateliere Fara Frontiere anunta lansarea programului Dam un Byte de Ajutor, care isi propune sa scada rata abandonului scolar in judetul Hunedoara si sa creasca atractivitatea procesului de predare-invatare pentru copiii care provin din medii defavorizate. Dam un Byte de Ajutor este implementat cu sustinere financiara din partea Telekom Romania, fiind una dintre cele trei initiative castigatoare in cadrul competitiei Teimplici.ro, editia 2018. 

Potrivit informatiilor disponibile in Monitorul educatiei si formarii 2018, Romania, publicatia anuala de referinta a Comisiei Europene in domeniul educatiei si formarii in UE, in tara noastra se inregistreaza a treia cea mai mare rata de parasire timpurie a scolii din UE, 18,1% in 2017, fata de media UE de 10,6% si de tinta de 10% asumata pentru anul 2020.

„Prin editia 2018 a competitiei Teimplici.ro am dorit sa gasim alaturi de ONG-uri acele elemente care sa creasca atractivitatea procesului educational si care sa-i determine pe tinerii cu vasta intre 12 si 20 de ani sa-si termine studiile. Tehnologia este cu siguranta unul dintre factorii care fac procesul educational mai atractiv, iar programul desfasurat de Ateliere Fara Frontiere faciliteaza interactiunea elevilor ce provin din medii defavorizate cu cele mai noi tehnologii”, a declarat Florina Serban, Expert Responsabilitate Corporativa, Telekom Romania.

Institutiile din judetul Hunedoara care vor beneficia de donatia ce consta in 150 de calculatoare complet echipate au fost selectate pe baza proiectelor educationale inscrise de acestea in cadrul competitiilor de proiecte de pe platforma de donatii de calculatoare pentru educatie EduClick. Pe computerele donate vor fi instalate platforme de e-learning care sa faciliteze accesul elevilor la resurse de invatare online, ca AeL si Moodle, dar si aplicatii de tip CAD si platforme dedicate introducerii copiilor in domeniul roboticii, ca Arduino. Institutiile de invatamant care vor primi aceste calculatoare sunt Colegiul National de Informatica „Carmen Sylva” si Scoala Gimnaziala „I.G. Duca” din Petrosani, Colegiul Tehnic „Constantin Brancusi” si Clubul Copiilor din Petrila, Scoala Gimnaziala Bretea Romana, Scoala Gimnaziala „Ion Buteanu” Buces, Scoala Gimnaziala Romos si Scoala Gimnaziala „Dr. Aurel Vlad” din Orastie. Scopul acestei initiative este acela de a transforma procesul educativ, dandu-le elevilor din medii cu risc de excluziune sociala motive in plus pentru a-si continua studiile, ba chiar sa descopere noi pasiuni si sa dezvolte abilitati la mare cautare pe piata muncii.

Judetul Hunedoara se afla in topul judetelor cu cea mai mare rata a abandonului scolar. Cauzele sunt multiple, dar saracia si interesul scazut al copiilor fata de scoala sunt printre factorii principali. „Ne-am dat seama ca este dificil pentru scoli sa mentina interesul elevilor cand nu dispun de infrastructura necesara derularii cursurilor intr-o maniera care sa poata sa tina pasul cu epoca in care traim. Majoritatea scolilor inca folosesc computere de dinainte de 2008, care pot rula putine aplicatii software, si acelea depasite de vremuri”, explica Patrick Ouriaghli, Director General Ateliere Fara Frontiere.

Desi nu este prima data cand Ateliere Fara Frontiere se implica prin donatii de calculatoare in reducerea ratei abandonului scolar, derularea programului Dam un Byte de Ajutor intr-o versiune a sa care are ca scop asumat reducerea acestui fenomen la nivelul unui judet este o premiera. Asociatia va urmari pana in 2020 impactul dotarii scolilor asupra ratei abandonului scolar si promite sa reia proiectul daca rezultatele obtinute sunt cele asteptate.


Despre Telekom Romania

Telekom Romania este un brand dinamic, care ofera servicii de telecomunicatii fixe si mobile complete, inovatoare, personalizate pentru o comunitate vasta de clienti, cu aproximativ 10 milioane de contracte de servicii.

Solutiile noastre deschid o lume infinita de oportunitati de a impartasi cele mai frumoase si emotionante experiente cu familia, prietenii, colegii si cu cei din jurul nostru. Misiunea noastra este sa imbogatim vietile oamenilor, oferindu-le acestora servicii integrate fixe si mobile, tehnologii de ultima generatie 4G, fibra optica, precum si Internet TV, care aduce utilizatorilor o noua experienta de divertisment, cu acces la continut exclusiv si de calitate, pe toate ecranele, si functionalitati interactive avansate. Telekom Romania este partenerul de incredere al companiilor, pentru care oferim solutii complete de comunicatii si IT&C. Reteaua noastra conecteaza oameni, masini si continut, pentru un viitor mai bun, mai sigur si mai simplu.

Telekom Romania este prezenta pe piata romaneasca din 2014, dupa rebranding-ul comun al Romtelecom si COSMOTE Romania.

Telekom apartine Deutsche Telekom, una dintre companiile lider global de telecomunicatii integrate.

Despre Ateliere Fara Frontiere

Ateliere Fara Frontiere este o asociatie romaneasca pentru insertia sociala, profesionala si civica a persoanelor vulnerabile, excluse si marginalizate. AFF a infiintat 3 intreprinderi sociale de insertie - atelierele reconect, remesh si ferma bio&co, in care ofera servicii personalizate de acompaniere sociala, consiliere pentru insertie, psihoterapie si acompaniere pedagogica pentru formarea de competente persoanelor care cumuleaza multiple dificultati la angajare.