Asociatia Copilarie-Tinerete-Batranete

„CLIK – informație, performanță, reușită”

Din dorinţa de a face ceva durabil pentru comunitate, care să reziste în timp şi din dorinţa de a fi un model demn de urmat, ne-am propus să investim în copii – viitorii adulți de mâine. Cum? Prin facilitarea accesului la informație a copiilor lipsiți de grija celor ce i-au adus pe lume, și care au avut șansa să ajungă în grija unor „părinți substitutivi” – Asistenții Maternali Profesioniști.

În societatea actuală se pune accent din ce în ce mai mult pe experienţa individului, pe ce ştie să facă concret, pe ce abilităţi deţine în diferite domenii. Prioritate noastră este să facilităm pregătirea copiilor pentru o lume într-o continuă schimbare. Astfel, contribuim la dezvoltarea lor personală, ajutându-i să facă față provocărilor și să-şi găsească locul şi menirea în societate.

Prin proiectul nostru „CLIK – informație, performanță, reușită”, 30 de copii din mediul rural – aflați cu măsura de plasament la un Asistent Maternal Profesionist – au această șansă de a se dezvolta în mai multe direcții. Cu ajutorul calculatoarelor pe care le-au primit își vor dezvolta abilitățile de utilizare în mod corespunzător a acestora, vor deprinde modalitatea de navigare pe internet pentru a se informa, crescându-le calitatea proceselor de învăţare şi educaţie; își vor dezvolta competenţele de comunicare şi studiu individual, abilităţile creative, de relaţionare şi socializare; vor utiliza calculatorul în efectuarea temelor, a referatelor școlare, învățării unei limbi străine. Pe lângă toate acestea, sub îndrumarea atentă a adulților, vor învăța să selecteze informația care merită accesată, dezvoltându-li-se astfel discernământul. De asemenea, Asistenții Maternali Profesioniști, care au acești copii în îngrijire, își vor îmbunătății procesul educațional prin informare permanentă și schimb de experiență cu alți părinți.  

G.A, 12 ani, copil aflat cu măsură de plasament la un Asistent Maternal Profesionist din Perieni: „M-am bucurat tare mult când am primit calculatorul. Tot auzeam la televizor despre calculatoare, și îmi doream si eu unul. Un calculator pentru noi elevii este foarte bun. El ne ajută să ne facem mai ușor temele și să învățăm limba engleză. Am învățat cum se folosește un calculator. M-am distrat enorm până am învățat cum se face un document în Word. Acum știu să îmi caut singură înformațiile de care am nevoie pe internet. Am găsit foarte multe lucruri utile pentru mine. Cel mai mult îmi plac site-urile creative: cum se fac diferite obiecte din materiale reciclabile. Este un lucru util calculatorul dacă știi cum să-l folosești. Vă mulțumesc mult că v-ați gândit la noi și ne-ați făcut această bucurie.”

Asociaţia Copilărie-Tinereţe-Bătrâneţe este o asociație înființată în ianuarie 2014 și are ca scop principal îmbunătăţirea calităţii vieţii prin crearea unui cadru organizatoric adecvat pentru furnizarea de servicii specializate: sociale (în vederea prevenirii sau limitării unor situaţii de dificultate ori vulnerabilitate care pot duce la marginalizare sau excluziune socială), medicaleculturaleeducaţionaleeconomice şi de mediu, furnizate în spirit cetăţenesc şi fără urmărirea unui scop economic propriu.

Proiectul „CLIK – informație, performanță, reușită” este laureatAssoclic 2014 - Etapa I.

Bogdan Ionut Stan, Asociația Copilărie-Tinerețe-Bătrânețe, Tutova - Vaslui